Pelletkachels

Wat is een pelletkachel?
Een pelletkachel brand op houtkorrels, pellets genaamd. De korrels zijn gemaakt van geperst snoeihout en schoon resthout uit de industrie. Vanwege het huidige co2 beleid stimuleert de overheid het gebruik van pelletkachels d.m.v. een subsidie per kachel. Daarbij is pellets stoken gemiddeld 40% goedkoper dan gas stoken. Een pelletkachel lijkt op een houtkachel maar is dat niet. Een pelletkachel geeft veel meer rendement, tot wel 98%. De meeste pelletkachels worden aan de buitenkant niet heet. Een pelletkachel zit vol elektronica die je bediend via een display of afstandsbediening. Je vult de kachel met een zak pellets, je zet de thermostaat op 21 graden en klaar. De pelletkachel regelt zelf de hoeveelheid korrels en de snelheden van de ventilatoren. Je hoeft een pelletkachel ook niet zelf aan te steken, de pellets ontbranden elektronisch. Je moet een pelletkachel wel regelmatig even uitzuigen en eens in de paar maanden een grote schoonmaak geven. Het aansluiten van een pelletkachel is eenvoudig. Een natuurlijke trek is niet nodig, en de afvoergassen zijn soms behoorlijk warm, maar nooit echt heet. Je ziet of ruikt ook bijna geen rook, alleen heel even bij het opstarten. Daarom kan de afvoerpijp in de meeste gevallen direct door de zijmuur naar buiten.

Hoeveel kW heb je nodig?
Voor een redelijk tot goed geisoleerde ruimte gebruik je 1 kW kachel-kracht voor 25m3 ruimte. Is de ruimte minder goed geisoleerd of wil je de boel snel kunnen opwarmen reken dan met 1 kW voor 15m3 ruimte. Een pelletkachel is zuiniger en stiller bij een lage stand dan bij een hoge stand. Een beetje overcapaciteit geeft dus een hoop meer comfort. Een voorbeeld berekening: Een ruimte is redelijk geisoleerd, 8m lang, 6,5m breed en 2,5m hoog. Dat is 8 x 6,5 x 2,5 = 130m3 aan ruimte. Voor elke 25m3 gebruik je 1 kw kachel. Sommetje: 130 / 25 = 5,2. Je hebt dus minimaal een 5,2 kW pelletkachel nodig. Wil je wat extra comfort kies dan voor een 6 kW tot 8 kW kachel.

Onze service en merken 
Wij kunnen pelletkachels installeren, inregelen, repareren en onderhouden v.a. € 75,- p/u. We vertellen je ook graag hoe je dat zelf kunt doen.
Pelletkachels: Je kunt bij  ons een pelletkachel via internet bestellen, maar het is ook altijd de moeite waard om even langs te komen in onze winkel voor een persoonlijke aanbieding op maat. Ook hebben wij vaak 4 tot 8 showroom of demo kachels met hoge korting. 


Filter op:
Sorteer op: