Grassen

Siergrassen - Dit gras is niet geschikt voor intensief gebruik. Het bestaat uit fijne grassoorten die vrij kwetsbaar zijn.
Speelgrassen - Een speelgazon is een zachte sterke grasmat. Het mengsel bevat grassoorten bestemt voor intensief gebruik, en hersteld snel van schade.
Schaduwgrassen - Op plekken met weinig zonlicht kan je uitstekend schaduwgazonzaad zaaien. Deze grassen groeien goed in een minder zonnige omgeving.

Machinaal zaaien. 15 tot 20 gram per vierkante meter. Machinaal wordt het graszaad dichtbij het oppervlak verspreid. Hierdoor komt het graszaad altijd op de juiste afstand en plek terecht. De hoeveelheid graszaad per 100m2 is bij het machinaal zaaien 1,5 -2 kg.
Handmatig zaaien. 20 tot 30 gram per vierkante meter. Bij handmatig inzaaien is de precisie veel minder doordat het zaad van een hogere hoogte wordt gegooid. Daardoor is de benodigde hoeveelheid graszaad per 100m2 bij het handmatig zaaien 2 tot 3 kg.
Graszaad kun je het beste zaaien van april tot november. Verspreid een portie zaad over de lengterichting van het gazon en de andere portie zaad in de breedte richting van het gazon. Zaai de randen van je gazon extra dik in, die kunnen daardoor straks beter tegen een stootje. Hark vervolgens het zaad licht in de bovenste grondlaag en rol daarna het zaaiveld met een tuinwals. Sproei nu een zaaibed drie keer per dag licht met een broespistool tot het gras opkomt. Na ongeveer 2 weken komt het gras op en kun je om de twee dagen water geven. Als het gras ongeveer 7 cm hoog is kan je het voor het eerst gaan maaien. Blijf de eerste drie maanden voorzichtig, daarna is het grasveld sterk en volwassen. Tweemaal per jaar je gazon verticuteren is goed voor het gras. Met verticuteren verwijder je mos,vilt en dood materiaal uit je gazon. Licht, lucht, water en voedingsstoffen kunnen daardoor weer goed de grond in dringen en de wortels krijgen weer de gelegenheid zich te ontwikkelen. 

Kale plekken werk je weg door op de plek wat graszaad te zaaien. Kuilen vul je op met wat potgrond of aarde, het gras zal er na een tijdje vanzelf weer doorheen groeien.

Bemesten.  Je gazon bemesten is nodig om het gazon van voldoende voeding te voorzien. Door deze voeding zal het gazon aanzienlijk beter gaan groeien. Het gras krijgt een donkergroene kleur, en het gras blijft in betere conditie. Regelmatig bemesten bevordert ook het herstel van het gazon. Bemest het gras, om de (ongeveer) zes weken vanaf maart tot november. Aan het begin en eind van het seizoen halveer je de porties, het gras verbruikt dan minder vanwege een tragere groei.


Filter op:
Sorteer op: